Pris vs ansattes sikkerhet
Lederartikkelen er hentet fra Aktuell sikkerhet 6/2014
Heldigvis kunne vekteren skrives ut igjen dagen derpå uten nevneverdige fysiske plager. Han er godt ivaretatt av arbeidsgiveren og det oppfølgingsapparatet som iverksettes når slike hendelser skjer. Men hvorvidt det grove overfallet vil gi langvarige psykiske utfordringer, er det bare fremtiden som vil vise.
Dessverre er ikke denne historien fra Blindern i Oslo unik. Selv om de ikke er helt like, finnes det flere stygge hendelser gjennom det siste året der vektere og ordensvakter er angrepet, påført vold og utsatt for knivstikk eller annen våpenbruk. Som Aktuell Sikkerhet har skrevet tidligere, er utviklingen generelt trist og svært skremmende når det gjelder vold mot de to nevnte yrkesgruppene.
Parallelt med denne realiteten vet alle at pris er et svært avgjørende element når kundene skal velge sikkerhetsselskap. Til og med i offentlige anbud vektes prisen med 100 prosent. Det er et paradoks at kjøpere av sikkerhetstjenester ser seg så blinde på hva de må betale at de velger nær sagt uforståelige lave tilbud. Er det noen som i det hele tatt som stiller spørsmål ved om sikkerhetsbransjens ansatte har tilstrekkelig verneutstyr eller er mange nok på jobb for å kunne ivareta både egen trygghet og kundenes verdier?
Det siste året har vi omtalt flere selskaper som sliter eller som har blitt nødt til å legge ned driften som følge av dårlig økonomi. Enkelte har også jukset som et forsøk på å få endene til å møtes.
Mange vil garantert svare ja på om pris-presset går på bekostning av vekternes sikkerhet. Vi skal vokte oss vel for å påstå det ene eller det andre. Derimot tillater vi oss å komme med en klar oppfordring til samtlige aktører inn i det nye året:
– Ta dere tilstrekkelig betalt til å kunne investere i de ansattes sikkerhet. For det er liten tvil om at de er minst like mye verdt som verdiene dere er innleid for å passe på!
________________________________________________________________
Clik here to view.

Lederartikkelen er hentet fraAktuell Sikkerhet 6/2014
Du kan laste ned bladet elektronisk her
"eller bestille abonnement her________________________________________________________________
Flere lederartikler fra papirutgaven:
"
"
En god begynnelse
Det var mange som satte kaffen i vrangstrupen under jubileumsmiddagen til Norsk Sikkerhetsforening nylig. Der benyttet nemlig Petter Christensen (president 89-90) sin taletid til å hevde at aktivitetsinnholdet i Nosif har stagnert.
Les også
"
– Viktige politioppgaver må vike fordi ordensvakter ikke gjør jobben sin
Vi tør påstå at dersom samtlige ordensvakter på jobb for utelivsbransjen hadde gjort jobben sin, ville politiets forutsetning for å utføre andre viktige oppgaver vært langt større enn i dag.
Les også
"
Det må tenkes helhetlig
LEDER: Politiet i Oslo ser det som svært viktig å bli bedre kjent med sikkerhetsbransjen, og spesielt de som er representert i ordensvakt-segmentet. Derfor er antall stillinger i gruppen «Etterretning Uteliv Oslo» på Sentrum politistasjon tredoblet.
Les også
"
Pris vs ansattes sikkerhet
LEDER: En mobilvekter i Oslo ble i slutten av november angrepet av minst to gjerningsmenn som var utstyrt med elektrosjokkpistol, kniv, tau og dirkeutstyr. Overfallet og våpenbruken var så brutalt at vekteren måtte kjøres til sykehus etter å ha mistet bevisstheten.
Les også
"
Åpent – og helt gratis
LEDER: Tenk om vi også i Norge kan skape et konsept tilsvarende Skydd.
Les også
"
- Gjentar salattyv-historien seg før vi vet ordet av det?
– Myndighetenes tafatthet fratar ikke vaktselskapene ansvar for å ha personell som kan faget sitt.
Det skriver Aktuell Sikkerhet på lederplass i siste papirutgave. Bakgrunnen er påstander om kunnskapsmangel blant mange vektere og liten fremdrift hva gjelder styrket vekteropplæring.
Les også
"
Nedslående i dobbelt forstand
LEDER: Politidirektoratet mener det foregår omfattende juks med vekterutdanningen. De har derfor startet en granskning som i første omgang innebærer innrapportering fra utdanningsbedriftene med detaljert dokumentasjon om gjennomførte kurs, hvem som har deltatt og hvilke instruktører som er brukt
Les også
"
Hva lærte vi egentlig av 22. juli-terroren?
LEDER: Forbedringspotensialet er fortsatt kjempestort når det gjelder å snakke sammen til det beste for samfunnets sårbarheter.
Les også
"
Kjempet og vant viktig posisjon
LEDERARTIKKEL FRA SISTE UTGAVE AV AKTUELL SIKKERHET:
Næringslivets Sikkerhetsråd (NSR) har gjennom snart 40 år jobbet målrettet og effektivt med forebygging av kriminalitet i og mot næringslivet.
"
Banebrytende!
Det er betegnelsen politioverbetjent Martin Strand bruker om samarbeidsprosjektet som er etablert mellom sikkerhetsbransjen og politiet.